Jan Björkman, arbetarekommunens ordförande i Olofström, tycker inte att det behövs något extra medlemsmöte för att förklara den pågående partikonflikten i kommunen. Foto: SVT

S-medlemmar i Olofström ville ha möte – styrelsen vägrade

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen hade Socialdemokraterna i Olofström styrelsemöte där det lades fram en begäran från 41 medlemmar om att snarast hålla ett extra medlemsmöte. Syftet var att få det pågående partibråket i kommunen förklarat för medlemmarna. Men förslaget röstades ner av styrelsen.

– Vi vill att medlemmarna ska vara med och tycka i de här frågorna. Tanken är att båda sidor ska få en chans att berätta, säger partimedlemmen Ella Ekenberg.

Men förslaget att hålla ett extra medlemsmöte den 20 maj röstades ner, trots att begäran kom från 41 medlemmar. Flera av de som stod bakom förslaget menar att det är god föreningspraxis att hålla ett extra medlemsmöte om mer än en tiondel av medlemmarna vill det.

Upprörda känslor

Flera medlemmar har vädrat sin ilska i en Facebook-grupp som backar kommunalrådet Sara Rudolfsson – den ena av två huvudpersoner i det pågående bråket. ”Detta visar att medlemmarnas röster inte har någon betydelse i det här partiet”, skriver en person. ”Man får inte köra över medlemmarna på det här sättet”, skriver en annan.

Arbetarekommunens ordförande Jan Björkman – bråkets andra huvudperson – menar att styrelsen inte har gjort någonting fel.

– Jag ser det inte som att förslaget röstades ner. Alla medlemsföreningar i kommunen har ordinarie medlemsmöten i maj, och där kan alla ställa de frågor som de har.

Därefter har Socialdemokraterna i Olofström sitt ordinarie medlemsmöte den 12 juni.

Okänd regel

Någon regel om att en tiondel av medlemmarna per automatik kan få till stånd ett extra medlemsmöte känner han inte till.

– Jag har aldrig sett någon sådan regel, och den finns inte i våra stadgar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

S-bråket i Olofström

Mer i ämnet