Toppolitikern från Karlskrona får del i Anna Lindhs minnesfond

Uppdaterad
Publicerad

Nu går flera Socialdemokrater, med Margot Wallström i spetsen, ihop kring en fond efter riksdagsledamoten Yvonne Sandberg-Fries död.

Sandberg-Fries blir en del av Anna Lindhs minnesfond – då de båda verkade i samma anda för mänskliga rättigheter.

I slutet av december förra året gick den tidigare riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Yvonne Sandberg-Fries bort efter en längre tids sjukdom.

Nu uppmanar flera socialdemokrater, däribland tidigare utrikesministern Margot Wallström, den som vill hedra Sandberg-Fries minne att skänka en gåva till Anna Lindhs minnesfond.

”Yvonne och Anna Lindh verkade i samma anda för de mänskliga rättigheterna. De pengar som samlas in kommer att användas till stöd för kvinnor här hemma eller ute i Europa som kämpar i samma anda,” skriver de i ett gemensamt uttalande.

Framgångsrik politisk karriär

Yvonne Sandberg-Fries politiska karriär tog fart på 1970-talet, då hon blev ordförande i SSU Västerbotten och en av de första kvinnorna i SSU:s ledning.

Hon kom senare att bli både riksdagsledamot för Socialdemokraterna mellan 1982 och 1996 och EU-parlamentariker i närmare tio år, innan karriären avslutades som kommunpolitiker i Karlskrona, först för Socialdemokraterna och sedan för Miljöpartiet.

I klippet ovan berättar maken Björn Fries mer om minnesfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.