Elina Gustafsson (S) ordförande i Karlskrona. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

S-toppen: ”Medveten om kritiken mot Manhammar”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Karlskrona riskerar att förlora sin riksdagsföreträdare – när Peter Jeppsson utmanar.

Den känsliga frågan splittrar partiet och kan bli början på en infekterad maktkamp fram till valet.

Elina Gustafsson är Socialdemokraternas ordförande i Karlskrona – den kritiserade riksdagsledamoten Magnus Manhammars hemkommun. Efter att SVT Nyheter Blekinge under tisdagens avslöjat att Manhammar nu öppet ifrågasätts och utmanas internt väljer hon i dag att bekräfta att det finns röster som väckt kritik mot Manhammar i partiet.

– Jag är medveten om att det finns synpunkter på hur han har betett och beter sig, ja. Och det finns partimedlemmar som inte tycker att han är värdig en riksdagsplats, säger Elina Gustafsson.

Vill se ett Karlskronanamn

Att den tidigare riksdagsledamoten Peter Jeppsson nu öppet tar strid för att ersätta Manhammar på ett av Blekinges S-mandat i riksdagen beskriver Gustafsson som ”överraskande”.

– Peter har gjort stora insatser, men vi värnar ju förstås om att Karlskrona ska ha en representant i riksdagen.

Hur ser du på kritiken mot Magnus Manhammar?

– Den har funnits ganska länge och den hänger nog i delar samman med att det var turbulent kring processen när Magnus tog sig till riksdagen. Samtidigt har han ett stort stöd och har ju haft framgångsrika personvalskampanjer och alltid blivit vald till ombud på våra partikongresser. Det ska man också väga in, säger Elina Gustafsson.

Partiet är nu inne i en nomineringsprocess där valberedningen ska lista kandidaterna.

– Jag vet att det finns andra kandidater i Karlskrona som också låtit sig nomineras, säger Elina Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.