Foto: Wingårdhs

Så blir framtidens kajbygge

Uppdaterad
Publicerad

Tre världsunika bostadshus med 50 lägenheter. Det planeras det nu för på Björkholmen i Karlskrona. En av Sveriges främsta arkitekter Gert Wingårdh presenterade i dag sin idé.

En av Sveriges mest kända arkitekter skissar på bostäder till Kilströms kaj på Björkholmen och i dag presenterades arkitekturen under en presskonferens. Tanken är att det ska bli tre bostadshus av trä där det högsta är åtta våningar högt. Även en restaurang ska finnas i en av byggnaderna.

– Det vi har föreslagit är tre stycken hus på ett podium som döljer parkeringar. Det är tänkt som en tydlig karaktäristisk siluett som tar sin inspiration från byggnader som finns här i Karlskrona. De är bemålade som sjömärken – ett knallrött, ett med svarta och vitrutiga fält och ett alldeles svart eller kanske blått. Vi får se exakt vart det landar, säger arkitekten Gert Wingårdh.

Om allt går som arkitekten vill kan bostadshusen stå klara på Björkholmen om drygt två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.