Foto: TT

Så firar du säkert med fyrverkerier på nyår

Publicerad

Nyår är för många förknippat med fest och fyrverkerier – men det är inte riskfritt. Det menar polisen som nu uppmanar allmänheten att använda fyrverkerier respektfullt.

Varje år skadas ungefär 500 personer i fyrverkeriskador och inför nyårshelgen uppmanar nu polisen allmänheten att tänka på riskerna.

”Respektera åldersgränsen, följ instruktionerna, använd inte fyrverkerier om du druckit alkohol och skjut aldrig mot människor, djur eller byggnader”, skriver myndigheten.

Kan vara brottsligt

Om du planerar att ha fyrverkerier uppmanar polisen att tänka på att smällare är förbjudna i Sverige, att det är ett brott att skjuta iväg eller kasta smällare mot någon annan och att det också är ett brott att hantera fyrverkerier utan tillstånd.

Alla fyrverkerier som säljs i Sverige måste vara godkända av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att de ska vara säkra att användas och för att få använda dem måste man vara 18 år.

Om en vuxen person ger fyrverkerierna till en minderårig gör du dig skyldig till ett brott som enligt brottsbalken kan leda till fängelsestraff.

Kontrollera att fyrverikeripjäsen inte är skadad.

Var nykter. Alkohol och fyrverkerier går inte ihop.

Håll säkerhetsavståndet och se till att andra också gör det

Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd aldrig på den igen utan lämna tillbaka den där du köpte den. 

Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer