Så förbereder Blekinges skolor mottagandet av ukrainska elever

Publicerad

Länets skolor förbereder sig för att kunna välkomna ukrianska elever. På Sunnadalskolan i Karlskrona har man stor erfarenhet av att ta emot elever från krigsdrabbade länder.

– Det ger oss en god grund att stå, säger skolans rektor Jessica Berg.

På Sunnadalskolan pågår förberedelserna för fullt för att kunna ta emot barn som flytt från kriget i Ukraina. Men Jessica Berg tror att tidigare erfarenheter kommer att underlätta arbetet.

– Vi har stor erfarenhet av att ta emot nyanlända elever, framför allt barn som kommer från krigsdrabbade länder. Vi har även många pedagoger som är flerspråkiga, vilket är en stor fördel, säger Jessica Berg.

I klippt ovan berättar Jessica Berg mer om de förberedelser som görs, samt vilka frågor hon brukar få från eleverna på skolan.

Så förbereder sig Blekinges kommuner

I Karlskrona har flera skolor möjlighet att ta emot elever från Ukraina.

– Vi har ganska få som hört av sig hittills, det rör sig om runt sju elever i dagsläget och något barn i förskola, men vi är ju ganska säkra på kommer att öka, säger Marina Eriksson, på kunskapsförvaltningen i Karlskrona.

Fyra elever i olika åldrar har hört sig om platser i Karlshamn och en elev från Ukraina har anmälts i Olofström.

– Vi förbereder oss och har tagit höjd för att starta en förberedelseklass, som vi bygger på erfarenheterna från förra gången det kom många flyktingar på samma gång, säger Patrik Håkansson, skolchef i Olofström.

I Sölvesborg finns inga föranmälningar ännu, men ansvariga har redan påbörjat arbetet med att få fram undervisningsmaterial på ukrainska, polska och ungerska.

I Ronneby säger skolchefen Tobias Ekblad så här om läget:

– Vi har satt ihop en grupp som sonderar. Vi är trygga i hur vi kan ta emot eventuella flyktingar, men har inte fått någon förfrågan hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet