Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karlskronahems vd Rasmus Rasmussen berätta om den föreslagna hyreshöjningen i klippet ovan. Foto: SVT

Hyreschock väntar allmännyttan: ”Ingen annan utväg”

Uppdaterad
Publicerad

Hyresförhandlingarna är i full gång. Den allmänna prisökningen i samhället drabbar även allmännyttan i Blekinge, som går in aggressivt i årets förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Ronnebyhus vill få igenom en höjning på 7,03 procent inför 2023, enligt uppgifter till Sydöstran. Karlshamnsbostäder yrkar på en höjning med 7,41 inför de stundande förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Förra året höjde Karlskronahem hyran med 2,05 procent, efter förhandlingar i hyresmarknadskommittén. Inför 2023 vill man se en ökning på 8,3 procent.

”Borde vara tvåsiffrigt”

– I grund och botten är det stigande byggkostnader, räntor, el- och fjärrvärmepriser och det allmänna prisläget som trycker upp det här, säger Karlskronahems vd Rasmus Rasmussen till SVT Nyheter Blekinge.

För att täcka hyresbolagets kostnader borde höjningen egentligen ligga på tvåsiffrigt, menar han.

”Ingen annan utväg”

Skulle Karlskronahem få igenom den föreslagna höjningen på 8,3 procent har Rasmus Rasmussen förståelse för att det skulle slå hårt mot hyresgästernas plånböcker.

– Jag tror att hyresgästerna får det lite tufft men vi har ingen annan utväg i det här.

Julia Flou, förhandlare på Hyresgästföreningen, säger att hon förstår situationen som de kommunala hyresbolagen befinner sig i. Men hon menar samtidigt att de föreslagna höjningarna är höga.

– När vi pratar om de här nivåerna skulle en genomsnittslägenhet bli 500-600 kronor dyrare per månad. Det är väldigt mycket pengar för en normal hyresgäst, säger hon.

I Sölvesborg är förhandlingarna om nästa års hyra redan klar. Där enades Sölvesborgshem och Hyresgästföreningen om en ny hyreshöjning på 1,94 procent.

Så stor hyreshöjning yrkar de kommunala hyresbolagen på inför 2023

Karlskronahem: 8,3 procent

Förra årets höjning: 2,05 procent

Hyreslägenheter: 3 500

Ronnebyhus: 7,03 procent

Förra årets höjning: 0,85 procent

Hyreslägenheter: 2 000

Karlshamnsbostäder: 7,41 procent

Förra årets höjning: 0,75 procent

Hyreslägenheter: 2 300

Sölvesborgshem: 1,94 (redan beslutad)

Förra årets höjning: 0,78

Hyreslägenheter: 1 400

Olofströmshus: 4,65 procent

Förra årets höjning: 1 procent

Hyreslägenheter: 1 900

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.