Jenny Andersson, Karlshamns kommuns folkhälsostrateg, menar att det finns mer att göra i arbetet att hjälpa spelberoende. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Så arbetar Blekinges kommuner med spelmissbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Sedan två år tillbaka är det kommunernas ansvar att hjälpa personer med spelberoende. I Karlshamn behandlades en handfull personer under det gångna året, men folkhälsostrateg Jenny Andersson misstänker ett stort mörkertal.

– Det är ett utvecklingsområde, för det är ganska nytt för oss. Det är svårt att veta hur man ska förebygga spelproblematik.

Jenny Andersson menar att kommunen skulle behöva utveckla ett bättre samarbete med exempelvis bostadsbolag och banker – sådana verksamheter som kan vara nycklar till att upptäcka en person med beroendeproblem.

– Det viktigaste är att vi har ett stöd att erbjuda i dag, men vi ser ju att vi måste bli bättre. Det behövs mer lokalt arbete framöver, säger hon.

Gläds åt initiativet om hjälpgrupp

Karlskrona kommun har det senaste året haft 15 personer på behandling för spelberoende, de flesta av dem män. Behandlingen som erbjuds är kognitiv beteendeterapi, KBT, där drabbade tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem.

Sedan självhjälpsgruppen startades i Karlskrona i februari har socialförvaltningen kunnat hänvisa personer dit.

– Vi ser det som ett tillskott som är väldigt värdefullt för oss. Att vi kan samverka är vi jätteglada för, säger Margareta Jansson, chef för avdelningen ”Vuxna” på socialförvaltningen.

Ronnebys besparingar påverkar

I dagsläget är det ungefär fem personer som går i Ronneby kommuns öppenvård för spelberoende. Men på grund av besparingar har det blivit mindre resurser till öppenvården.

– Då tvingas vi göra prioriteringar och då kanske inte spelmissbruk hamnar överst. Snarare substansmissbruk, säger Peter Börjesson på Socialförvaltningen.

”Självmordsrisken högre bland spelberoende”

I Sölvesborgs kommun behandlades ett tiotal personer under förra året. Avdelningschef Ulf Öman berättar att självmordsrisken är högre bland spelberoende.

– De som ringer hit är ganska intresserade av att bryta mönstret. De sitter ofta i en svår sits när de ringer. Det handlar om ganska stora skulder för en del, berättar han.

Behandling med app

Olofströms kommun behandlar endast två-tre personer för spelmissbruk just nu. Anna Brandholm som är enhetschef för barn och vuxna på socialförvaltningen i kommunen, menar att det säkert finns fler som behöver hjälp.

Olofström använder sig av en app under behandlingen. Via den kan den beroende skriva dagbok och ha daglig kontakt med sin handledare.

– Där kan man följa sin egen nykterhet. Den har fungerat väldigt bra, berättar Anna Brandholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.