Foto: TT-montage.

En ovanlig midsommar i Blekinge – så firas det i länet i dag

Publicerad

Vi ser allt färre lustiga grodor som dansar runt midsommarstången i år, då coronaviruset stoppar de flesta arrangerade firanden runt om i länet. Men det finns de som håller kvar i traditionen även i år.

När världen ser ut som den gör har Blekinges kommuner tvingats ställa in sina midsommarfiranden, exempelvis i Wämöparken i Karlskrona och i Ronneby Brunnspark, där det inte ens kommer att finnas en midsommarstång i år.

Även ett flertal campingar, som i normala fall arrangerar traditionsenliga firanden, har fått krympa ner sina evenemang i år. Skönstavik i Karlskrona och Långasjönäs utanför Karlshamn ställer in sina firanden och har heller ingen midsommarstång.

Men stämningen är ändå bra, menar receptionisten Karel Vanrietvelde.

– Vi har soligt väder och det känns okej. Vi försöker tänka så positivt som möjligt, säger han.

Sätter upp stång

Dragsö Camping i Karlskrona och Norje Boke Camping utanför Sölvesborg kommer att sätta upp varsin stång men det arrangeras ingen gemensam dans.

– Barnen får klä stången, mer än så vågar vi inte ha. Vi siktar hellre på nästa år. Det är supertråkigt, det är ju den bästa högtiden för oss, säger Rebecka Hamrin Svensson på Norje Boke Camping.

Likadant är det på Tjärö utanför Karlshamn, där det annars hålls i ett stort firande varje år.

Håller på traditionen – firar midsommar

Någon som gör tvärtemot är Ninnie Norberg Pfiefer, som driver pensionatet i Järnavik, söder om Ronneby. De har aldrig anordnat något midsommarfirande tidigare men väljer att göra det i år när så många andra ställer in.

– Det är attraktivt att vara i det här området på midsommar, så vi har valt att ha ett mindre coronavänligt arrangemang hos oss, berättar hon.

Där fixas två sittningar av midsommarlunch som sedan ett tag tillbaka är fullbokat, med 20 personer på vardera sittning.

Även på Järnaviks camping anordnas ett firande, dock i begränsad form. En midsommarstång ska kläs och och en speleman gör campingen sällskap på eftermiddagen.

Man ska göra något bra av traditioner, även om man inte kan fira som vanligt, menar campingägaren Stefan Nilsson.

– Vi kommer stå och släppa in folk och hålla koll på antalet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.