Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Cancerfondens generalsekreterare berättar i klippet att Sverige kan ha utrotat en cancerform för första gången inom 5 år. Foto: Cancerfonden/Cajsa Bengtsson

Därför kan livmoderhalscancer utrotas inom fem år

Uppdaterad
Publicerad

Enligt svensk forskning ska livmoderhalscancer kunna utrotas inom fem år. Det ska bland annat ske genom HPV-vaccinationen, som erbjuds till både flickor och pojkar i skolorna, samt de gynokologiska cellproven på kvinnor.

Om cellförändringar upptäcks i ett sent skede, finns risken att de kan spridas till andra organ. Ingreppen som krävs för att operera bort de cancerdrabbade cellerna kan resultera i infertilitet.

Men framtiden ser ljus ut.

Livmoderhalscancer är den cancerform som man tydligt ser kan utrotas inom snar framtid. Det är något som flera forskare, bland annat från Sverige, har kommit fram till.

Anledningen är att den framkommer av HPV-viruset.

– Vi ska förpassa livmoderhalscancer till historieböckerna och vi har en möjlighet att göra det, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Hör henne berätta hur livmoderhalscancer kan utplånas i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer