Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vd Jon Bergsjö berättar varför Sweden Rock Festival inte vill minska antalet parkeringsplatser. Foto: SVT

Så kan festivaler minska klimatpåverkan – inget alternativ för Sweden Rock

Uppdaterad
Publicerad

En ny forskningsrapport visar att festivaler kan minska sin klimatpåverkan kraftigt – genom att endast ta bort en femtedel av parkeringsplatserna. Men det är inte ett alternativ för Sweden Rock.
– Nej, jag tror inte det, tyvärr, säger vd Jon Bergsjö.

Forskare på universitetet i Manchester har tittat på flera av Storbritanniens största musikfestivaler och räknat på hur stor del av utsläppen som kommer från transporter till och från festivalerna.

– Enligt uppskattningar från musikindustrin kan det handla om så mycket som 80 procent av utsläppen, säger Christopher Jones, en av forskarna bakom rapporten “Car use, carbon and festivals”.

Minska antalet parkeringsplatser

I studien finns brittiska festivalerna Leeds och Glastonbury, med 200 000 besökare, som exempel. Dit tar sig många med bil – delvis för att festivalerna håller till på landsbygden.

Forskarna menar att om endast 20 procent av parkeringsplatserna togs bort hade det direkt gett en stor effekt – fler besökare hade rest kollektivt.

Skulle till exempel Glastonbury ta bort hälften av sina parkeringsplatser skulle utsläppen kunna minska med mer än 30 procent, enligt studien.

”Drar ner på tillgängligheten”

Flera festivaler jobbar redan med att chartra bussar från andra orter och tågstationer för att folk smidigt ska kunna ta sig till festivalområdet utan bil. Förmåner till besökare som reser på ett hållbart sätt samt uppmuntran till samåkning är andra morötter som rapporten pekar på som effektiva.

Sweden Rock Festival är en av Sveriges största musikfestivaler och den finns, liksom Glastonbury, på landsbygden. Efter att ha tagit del av den brittiska rapporten menar vd Jon Bergsjö att festivalstaben blivit inspirerade av att ge fler morötter.

Men att minska på festivalens dryga 2 000 parkeringsplatser i Norje är inte ett alternativ.

– Att dra ner på tillgängligheten och möjligheten att ta sig hit är inte vår strategi. Däremot tycker jag det är jätteviktigt att pusha fram de bättre alternativen som finns, och göra det lättare för kunden att hitta dem, säger Jon Bergsjö.

Hör honom berätta mer om festivalens hållbarhetsstrategier i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock Festival 2023

Mer i ämnet