Kristiane Straetkvern är konservator. Foto: SVT

Så konserverades Gribshunden på Nationalmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Gribshunden hålla i över hundra år. Det har specialister på Nationalmuseum i Köpenhamn sett till efter att ha bidragit med expertis och arbete för att konservera den.

Idag visades Gribshundens galjonsfigur upp utanför Köpenhamn. Där har experter arbetat med konserveringen innan den kommer tillbaka till Blekinge.

– Först tvättade vi den och undersökte om vi kunde upptäcka rester av färgpigmenten, säger Kristiane Straetkvern, som är konservator.

Varit målad

Hon konstaterar att prover visar att figuren varit målad, men det går inte att se i vilken färg. Experterna tror också att figuren varit designad med stora horn på huvudet.

Håller länge

Arbetet som experterna på Nationalmuseum i Köpenhamn utfört, för att bevara det historiska fyndet till eftervärlden, innebär att det under lång tid ska kunna beskådas av besökare.

– Nu ska den gärna hålla för alltid. Åtminstone ska den i alla fall hålla i hundra år och mer än så, säger Kristiane Straetkvern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.