Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör avdelningschef Anna-Karin Larsson och distriktsläkaren Petra Fritzen om vad som ligger bakom nyrekryteringarna på Rödeby vårdcentral. Foto: Jennifer Alm/SVT

Rödeby vårdcentral lyckades vända läkarflykten – efter åtta år

Publicerad

Svårigheterna med att rekrytera läkare syns på vårdcentralerna runt om i Blekinge. Men på Rödeby vårdcentral lyckades man bryta den negativa trenden – efter att ha stått utan fast anställda läkare i ungefär åtta år.

På vårdcentralerna i Karlshamn råder allvarlig läkarbrist sedan en tid tillbaka. Men utmaningarna med att hitta läkare syns i länets alla kommuner, enligt Region Blekinge.

Efter att samtliga läkare valde att lämna vårdcentralen kring 2013 bemannades Rödeby vårdcentral endast av hyrläkare i ungefär åtta år.

– Ingen ville komma in som den första läkaren. Men till slut började en läkare här och då fyllde fler på, en efter en, säger Anna-Karin Larsson, avdelningschef Rödeby vårdcentral.

Ständigt arbete

I dag saknar vårdcentralen endast en fastanställd allmänspecialist för att vara oberoende av hyrläkare.

– Men det är såklart ett ständigt arbete för att behålla personalen. Man är bara en uppsägning från att hamna i den negativa spiralen igen, säger Anna-Karin Larsson.

Hör henne berätta mer om vändningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.