Maxantalet besökare ska beräknas så att varje person har tio kvadratmeter av anläggningen att röra sig på. Foto: SVT/Jerker Hagman

Så måste gym och butiker anpassa sig till pandemilagen

Uppdaterad
Publicerad

Böter eller nedstängning kan bli straffet för gym eller butiker som har trängsel. Med den nya pandemilagen måste alla besökare ha tillgång till tio kvadratmeter var.

Med den nya pandemilagen måste nu till exempel gym och butiker beräkna maxantalet besökare så att alla får tio kvadratmeter var att röra sig på. Det är länsstyrelsen som kontrollerar att lagen följs.

Den verksamhet som bryter mot lagen får först en tillsägning att rätta till felet. Därefter väntar böter.

– Det tredje steget om man inte sköter det är att vi har möjlighet att stänga ner verksamheten, säger Doris Nicht, som är avdelningschef på Länsstyrelsen i Blekinge län.

Tvåmetersregeln gäller

Maxantalet besökare ska beräknas så att varje person har tio kvadratmeter av anläggningen att röra sig på. I exempelvis träningssalar inne i anläggningen är det maxtaket åtta personer och tvåmetersregeln som ska följas.

–  Vi kommer sätta upp skyltar om att x antal personer får vara vid fria vikter, x antal vid vår uppvärmningsdel och så vidare. Vi kan inte vara hur många som helst på samma ställe bara för att vi ändå är inom rätt antal personer i hela lokalen, säger Thomas Heiderup, gym-vd i Karlskrona.

En särskild utmaning blir det för obemannade gym att se till att det inte är för många i lokalen och att det inte blir trängsel – eftersom det är upp till den som ansvarar för verksamheten att ha kontroll på in- och utflöde.

– Antingen får de bemanna eller så får de stänga ner verksamheten. Om man inte ordnar en kamerakontroll eller liknande, säger Doris Nicht.

Hör mer om den nya lagen i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.