Foto: SVT

Så påverkas Blekinge av strejken

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer på JSB:s bygge på Kyrkogatan i Karlshamn och två på Peabs bygge vid Stora Möllebacksgränd i Karlskrona har tagits ut i strejk.

Strejk har utbrutit på ungefär 60 byggen i Sverige och 1.650 byggarbetare strejkar efter att fackförbundet Byggnads sagt nej till medlarnas bud. Här i Blekinge strejkar totalt åtta personer, sex byggarbetare på JSB:s bygge på Kyrkogatan i Karlshamn och två på Peabs vid Stora Möllebacksgränd i Karlskrona.

Där har de tagit på sig orange västar på vilka det står ”strejkvakt”, några andra byggarbetare arbetar samtidigt på platsen där det kommer bli lägenheter, men de tillhör ett annat företag.

Byggstrejken 2016

– Vi kommer att strejka fram tills arbetsgivarna går med på våra krav, säger Byggnads ombudsman Björn Petersson.

Fackförbundet vill ha kvar ackordlönesystemet, 3,2 procent i löneökning och satsningar på jämställdhet och mångfald.

– Vi vill ha fler kvinnor och nysvenskar i branchen eftersom den är ganska segregerad. Det är dags för arbetsgivarna att utbilda och anställa dem, så vi kan möta den stora efterfrågan som finns på bostäder. Och eftersom det går så bra för branschen vill givetvis våra medlemmar också få en del av vinsten, säger Björn Petersson.

Arbetsgivarsidan, Sveriges byggindustrier, menar att Byggnads beter sig oansvarigt.

– Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk. Och det är helt oansvarigt, säger vd Ola Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggstrejken 2016

Mer i ämnet