Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Andersson är överläkare på Blekingesjukhuset och menar att tarmscreening kommer att rädda både liv och lidande. I klippet berättar han om screeningen och varför den är viktig. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Så ska cancer i tarmen upptäckas i tid

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna upptäcka tarmcancer i ett tidigt skede kommer Region Blekinge börja med tarmscreening.

– Vi vet att dödligheten kommer att minska om vi gör detta, säger överläkaren Peter Andersson.

Tarmcancer är den tredje vanligaste cancersjukdomen efter bröst- och prostatacancer. Ändå är det få regioner i landet som genomför screening för sjukdomen, trots att Socialstyrelsen rekommenderade nationell screening av alla 60-74-åringar redan för sju år sedan.

Screening är alltså en sållningsundersökning där man uppmanar personer i åldersgruppen att lämna avföringsprov, för att på så vis i ett tidigt skede kunna gå in med undersökningar och behandlingsmetoder där det behövs.

– Anledningen till att man vill börja screena är att tumörerna utvecklas långsamt från små stadier som vi kallar polyper tills det blir en manifest cancer. Har man då positivt avföringsprov så erbjuds man en tarmundersökning. Kan man avlägsna de här förstadierna tidigt så kommer man att kunna minska dödligheten i cancersjukdomen, säger överläkaren Peter Andersson i Blekinge.

På gång i flera regioner

Endast två regioner i landet, region Stockholm och Gotland, genomför tarmscreening i dag. Men ytterligare fem regioner är på gång redan i år – och för Blekinges del hoppas man kunna starta med metoden under 2022.

– Det är viktigt att vi med vår information gör att befolkningen förstår att det här är jätteviktigt och sparar liv och lidande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.