Från vänster: Willy Söderdahl(V), Ulf Svensson(C), Johanna Beijer(S), Lars Lamberg(L) Foto: Daniel BergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så ska oppositionen utmana styret

Uppdaterad
Publicerad

Det nya samstyret med SD och M i Sölvesborg kommer att möta motstånd från en helt samlad opposition. Den nya konstellationen presenterades vid en presskonferens i dag.

I dag kom alltså Socialdemokraternas svar på det samstyre som offentliggjordes i förra veckan och som innebär att Sverigedemokraterna tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala SoL-partiet bildat en styrande majoritet i Sölvesborg för de kommande fyra åren.

Övriga partiet går nu samman i opposition, vilket betyder att Centerpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet gör gemensam sak med Socialdemokraterna. I dag presenterades den nyformerade kvartetten.

Utmanar i fullmäktige

Två tydliga block ställs nu mot varandra i kommunen – där kommunstyrelsens blivande ordförande Louise Erixon totalt samlat 27 mandat.

Och oppositionsledaren Johanna Beijer (S) bekräftar att oppositionen bland annat kommer att lägga fram förslag på egna kandidater för beslut i fullmäktige.

– Jag tror att det är viktigt att visa att vi har egna kandidater med en bred politisk erfarenhet i vårt gäng, säger Johanna Beijer.

Krävs fler röster

För att oppositionens alternativ till fullmäktige ska få tillräckligt med stöd så krävs att en handfull ledamöter röstar för det förslaget. Men hur det ska gå till vill inte Johanna Beijer utveckla än.

– Vi kommer lägga fram förslag på personer som vi tror på och som vi kommer rösta på. Men vi lämnar inga detaljer om det idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet