Moa Bladini, lektor i straffrätt vid Göteborgs Universitet,vill se en skärpning av hatbrottslagstiftningen för att stärka kvinnors skydd

Så skiljer sig hoten mellan kvinnor och män

Uppdaterad
Publicerad

Hat, hot och kränkningar skiljer sig åt mellan kvinnor och män i offentligheten. Det menar forskaren Moa Bladini vid Göteborgs Universitet, som nu vill ha till en lagändring för att kvinnor ska vara mer skyddade.

Moa Bladini, lektor i straffrätt vid Göteborgs Universitet, har skrivit en rapport som handlar om hat, hot och kränkningar på nätet mot förtroendevalda politiker, journalister, samhällsdebattörer och konstnärer. Hon har sett en skillnad i hur offentliga kvinnor och män drabbas.

– Offentliga kvinnor verkar utsättas mer än män och oftare för kränkningar som gäller kropp och sexualitet. Män utsätts mer för mer traditionella brott som förtal eller förolämpningar som rör deras profession och kompetens, säger Moa Bladini.

Hot mot politiker

”Kan inte bemötas”

De sexualiserade kränkningarna är något som Karlskronapolitikern Elina Gustafsson (S) har fått utstå. Hon har de senaste åren fått ta emot upprepade våldtäkshot.

– Jag tar gärna emot kritik för mina politiska åsikter, men det jag inte kan bemöta är att jag borde styckas och bli våldtagen. Jag tycker det är tråkigt att jag inte får samma möjlighet som andra bara för att jag är kvinna, säger Elina Gustafsson (S).

Enligt Moa Bladini visar forskning även att kränkningar som riktar sig mot kroppen får andra konsekvenser än sådana som riktar sig mot professionen.

– De går mer på djupet och dröjer sig kvar. Kränkningar som män generellt får är lättare att skaka av eftersom de kan tänka att ”det rör inte mig, utan det jag gör”, säger hon.

Svagare rättsskydd

Typen av hot och kränkningar gör också att det rättsliga skyddet skiljer sig åt.

– De kränkningar som män utsätts för är ofta förtal, förolämpling och olaga hot. Medan kvinnor bland annat utsätts för spridning av bilder eller hot om att sprida bilder på nätet. Det är en ny form av kränkning som inte alltid passar in i de brottsformer som finns och ur den aspekten så får kvinnor svagare rättsligt skydd.

Forskaren vill nu ha till en ändring i hatbrottslagstiftningen för att stärka skyddet för kvinnor.

– Jag tycker att precis som man har gjort med grupper som utsätts för brott med koppling till till exempel hudfärg, etnicitet eller nationalitet – så borde vi även inkludera kön där, för att ge kvinnor ett starkare rättsligt skydd, säger Moa Bladini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot mot politiker

Mer i ämnet