Marianne Hägglöf, Unni Karlén och Gunnilla Falkstad är kunder på Galleria Diamanten i Ronneby och reagerar på att butiker lämnar. Foto: SVT

Kunderna om butiksdöden i Ronneby: ”Tråkig utveckling”

Publicerad

Butiker stänger och skyltfönster gapar tomma. I gallerian Diamanten i Ronneby är bara sex av tio lokaler uthyrda.

– Jag tycker det är tråkigt att fler affärer lägger ner. Det är synd eftersom färre människor kommer hit, säger Unni Karlén, en av kunderna.

Fler och fler butiker tvingas lägga ner i centrala Ronneby. När SVT Nyheter är på plats tycker många av kunderna att det är tråkigt.

– Jag försöker handla vad jag kan här i Ronneby men det finns ju inte så mycket kvar längre, säger Gunilla Falkstad.

– Jag vill stanna kvar här och handla, så jag slipper köra till Karlskrona eller Karlshamn. Men city utarmas i Ronneby, säger Marianne Hägglöf.

Ägaren bekymrad

Gallerians fastighetsägare Greger Andersson berättar att utvecklingen gått neråt på de tio år den har funnits.

– Det är en bekymmersam situation för mig som fastighetsägare men också en tråkig utveckling för Ronnebyborna och möjligheten till handel i hemmastaden, säger han.

Vad beror det på?

– Omsättningen helt enkelt. Att de som hyr lokalerna inte är lönsamma. Eftersom glappet är så stort går det inte att kompensera med lägre hyror heller. Det är helt enkelt inte tillräckligt många som handlar i Ronneby och många väljer att resa för att handla, inte bara till Karlskrona utan i dag åker många också till Kristianstad eller Växjö.

Kan bli kontor

Enligt Greger Andersson är det ingen överdrift att tala om en butiksdöd i Ronneby.

– Det kan man nog tala om, speciellt på en sådan här liten ort. Vi kommer till exempel snart inte längre ha någon skoaffär i Ronneby och att KappAhl ska lägga ner är inte heller någon nyhet, säger han.

Har du några alternativa framtidsplaner för byggnaden som gallerian ligger i?

– Inte i dagsläget men däremot funderar jag på att bygga om den övre delen till kontor. Det är en möjlighet. Men entréplanet mot torget är fortfarande eftertraktat för handel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.