Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blekinges kommuner går ihop för att bilda ett vård- och omsorgscollege, spela klippet för att höra hur studenterna kommer märka av det. Foto: Karin Karltun/SVT, Arkivbild

Så vill Blekinges kommuner lösa undersköterskebristen

Uppdaterad
Publicerad

Blekinges befolkning blir äldre och det blir allt svårare att få tag i personal till äldrevården. Därför går länets kommuner nu ihop och bildar ett vård- och omsorgscollege.

Vård- och omsorgscollege är en certifiering som innebär att en region och dess kommuner skapar ett nätverk för kompetensförsörjning inom vård och omsorg.

– Vi kommuner kommer att samverka mycket mer kring undersköteskeutbildningen, berättar Maria Appelskog, ordförande i styrgruppen och chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Ronneby kommun.

Vill locka fler sökande

Under onsdagen presenterade styrgruppen projektet. Planen är att certifieringen ska vara godkänd till sommaren.

– Har vi en likvärdig utbildning i alla kommuner tror vi att det kommer bli mer attraktivt att utbilda sig till undersköterska, säger Maria Appelskog.

Spela klippet för att höra hur samarbetet kommer att påverka studenterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.