Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varje år görs cirka 8000 onödiga ambulansutryckningar i Blekinge – hör mer i videoklippet. Foto: SVT

Så vill regionen stoppa onödiga ambulansutryckningar

Uppdaterad
Publicerad

Tre av tio ambulansutryckningar i Blekinge är i onödan. Nu uppmanar regionen Blekingeborna att söka rätt vård på rätt plats.

De senaste tio åren ser regionen en ökning av samtal till SOS Alarm, alltså via telefonnumret 112. Men många av utryckningarna är inte akuta, och när regionen analyserat händelserna, visar det sig att över hälften av inringarna inte kontaktat primärvården först.

– Vi har sett att sex av tio har inte ringt till 1177 eller sin vårdcentral innan de ringer 112. Där har vi ett förbättringsarbete att göra, säger Annika Mellqvist, hälso- och sjukvårdschef i Region Blekinge.

Ring 1177

Totalt handlar det om cirka 8000 uppdrag per år där patienten inte var i behov av akut ambulanssjukvård.

Nu startar regionen en informationskampanj för att uppmana Blekingeborna att söka rätt vård vid rätt tid och rätt plats. Budskapet är framför allt att patienter som inte är med om en olycka eller akut trauma kontaktar 1177, eller sin vårdcentral som kan guida till rätt vård.

Hör mer i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer