Foto: TT

Becker om romandebuten: ”En dröm”

Uppdaterad
Publicerad

Saga Becker blev historisk som första transperson att vinna en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Nu släpper den mångsidiga skådespelaren, konstnären och författaren sin debutroman.

– Jag känner en otrolig stolthet. Det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

Saga Becker från Eringsboda utanför Ronneby är aktuell med sin debutroman ”Våra tungor smakar våld”. Hon gästar i veckan SVT-programmet Sverige för att berätta om sin bok och om sitt konstnärskap där hon fokuserar på frågor som identitet, sexualitet och psykisk ohälsa.

– Jag har lång historik av att skada mig själv och att må dåligt och att skriva om det och att få berätta den här historien var ganska befriande för mig, säger hon i programmet.

Självupplevd verklighet

Saga Becker växte upp som pojke men kände sig tidigt mer som en flicka. Huvudpersonen i hennes debutroman heter Saga liksom författaren själv och stora delar av berättelsen speglar en självupplevd verklighet.

– Jag tror att den här historien var tvungen att berättas på detta sättet. Även om den inte är självbiografisk så är den oerhört självutlämnande för den är tagen från egna erfarenheter, säger Saga Becker.

År 2015 vann Saga Becker en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i filmen ”Någonting måste gå sönder” och blev den första transpersonen att nomineras och vinna.

Du kan se hela intervjun med Saga Becker i kulturprogrammet Sverige på SVT Play eller på lördag i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.