Foto: TT

Resurser saknas för Blekinges överviktiga barn

Uppdaterad
Publicerad

Överviktsteamet för barn i Blekinge har tvingats skära ner på sin verksamhet. I dag kan överviktsteamet endast ta emot de barn som får medicinska besvär av sin fetma, något som BLT var först med att berätta om.

– Det finns inte läkare, sjuksköterskor och dietister så det räcker och då blir barnen lidande, det säger verksamhetschefen Magnus Ljungcrantz till SVT Nyheter Blekinge.

I dag kan överviktsteamet endast ta emot de barn som får medicinska besvär av sin fetma, så som diabetes eller leverproblem. Men enligt BLT lider var tionde fyraåring i Blekinge av fetma eller övervikt.

– Vi kan inte längre ge stöd åt alla de familjer som hade behövt det, fortsätter Magnus Ljungcrantz.

Ljungcrantz vill nu att regionpolitikerna ska prioritera om, och starta upp teamet till fullo igen i höst. Enligt tidningen hade före detta sjukhuschefen Lars Almroth planer på ett projekt, där flera samhällsaktörer skulle inleda ett samarbete för att förebygga barnfetma i Blekinge. Något som Magnus Ljungcrantz vill se blir verklighet.

Rättelse

I en tidigare version av artikeln kunde det uppfattas som att resurserna flyttats från barnvården till överviktiga äldre. Något som inte stämmer.

– Varken politikerna i Region Blekinge eller ledningen för hälso- och sjukvården på tjänstepersonsnivå har tagit någon ställning till att ta bort resurser från behandlingen av barn med övervikt och fetma till förmån för någon annan patientgrupp, säger Jens Lindell, kommunikatör på Region Blekinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.