Inne på sjukhusområdet i Karlskrona flyttades ett nybygge. Foto: SVT

Sällsynt skalbagge flyttade sjukhusbygge

Uppdaterad
Publicerad

När en ny sjuvåningsbyggnad skulle uppföras i Karlskrona fick projektet flyttas. Den sällsynta och rödlistade läderbaggen hittades nämligen på den planerade byggarbetsplatsen, som ändrades för att skona den hotade arten.

En sjuvåningsbyggnad med 12 100 kvadratmeter för bland mikrobiologi och bårhus skulle byggas på sjukhusområdet i Karlsrona. Men projektet fick flyttas, rapporterar P4 Blekinge.

Där byggarbetsplatsen planerades fanns nämligen en ek med den sällsynta och och rödlistade läderbaggen. För att den hotade arten skulle få behålla sitt boträd flyttades därför bygget.

– Det är en av de högsta byggnaderna vi har på området, och vi gjorde också en analys av det ljus som eken behöver, säger Åsa Norrby, som är fastighetschef på Region Blekinge. till P4 Blekinge.

Foto: Wikimedia Commons

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.