Jordbruksverket anser det ovanligt att de två största uppfödarna i Blekinge drabbas av salmonella samtidigt. Foto: SVT

Salmonellautbrott i Sölvesborg – tusentals kycklingar slaktade

Uppdaterad
Publicerad

Två kycklinguppfödare i Sölvesborgs kommun har drabbats av salmonella. Nu har stallarna spärrats av och tusentals kycklingar har fått nödslaktas.

Det rapporterar tidningen BLT och skriver att utbrottet upptäcktes vid en rutinkontroll i början av juni. Samtliga kycklingar i de två flockarna har nu avlivats.

”Gjort en smittspårning”

Enligt Örjan Johansson, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, är salmonellautbrott ovanliga i Sverige och förekommer endast en handfull gånger om året. Ännu ovanligare är det att två uppfödare, de största i Blekinge, som ligger så nära varandra drabbas samtidigt.

– I det här fallet har vi gjort en smittspårning och vi tror att vi har hittat en gemensam källa till utrottet, säger han till tidningen.

Nya prover

Misstanken är att smittan kommit med kyckligarna från det skånska kläckeriet.

Nya prover har tagits i dagarna och man inväntar svar från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. Stallarna kan återigen fyllas på med nya kycklingar om man får tillbaka negativa svar.

– Det finns ingen risk för konsumenter att salmonellan har nått ut till butiker, säger Malin Westling, kommunikationschef på Atria där man tvingats avliva kycklingar, till radiokanalen P4 Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.