• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Foto: SVT

Sämre säkerhetspolitiskt läge kan bli avgörande för gasledning

Uppdaterad
Publicerad

Det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde kan bli avgörande för om Nordstream får tillstånd att använda svenska hamnar vid bygget av ännu en gasledning i Östersjön.

I Karlshamn pågår förberedelserna för att ta emot rör inför byggandet av en rysk gaslending. Hamnen har köpt mark av kommunen. Nordstream vill också använda Slite hamn på Gotland.

I morgon får den svenska regeringen en ansökan om att dra gasledningen.

Planerna på att upplåta svenska hamnar oroar försvarsministern.

Det är ett försämrat säkerhetspolitiskt läge med mer militär övningsverksamhet och underrättelseverksamhet. Det är helheten vi måste ta ställning till när vi värderar en ansökan och utnyttjandet av svenska hamnar. I det ingår att vi har kontakt med berörda kommuner, säger Peter Hultqvist (S) försvarsminister.

Anders Karlsson (S) ordförande i Karlshamns hamn:

– Så här långt ser vi inte det som ett problem utan som vilken affär som helst.

Moderaterna vill däremot att regeringen agerar.

Det är ett hot mot svenska försvars- och säkerhetsintressen. Det borde inte vara ryska rör där. Man kan använda juridik och partikontakter. Prata med partivänner på Gotland och i Karlshamn om att det här inte är svenskt intresse, säger Hans Wallmark (M) försvarspolitisk talesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.