Louise Erixon (SD), kommunalråd Sölvesborg. Foto: SVT/Stina Sandström

Samstyret vill stoppa slöjor på barn

Uppdaterad
Publicerad

I 220 punkter listar Samstyret i Sölvesborg sina politiska visioner för mandatperioden.

Mer företagarvänligt, fler privata alternativ och ett stopp för slöjor på barn i barnomsorgen står bland annat på dagordningen.

Några av Samstyrets visioner sticker ut ur mängden. 

De styrande partierna (SD, M, KD och SoL) vill exempelvis införa kameraövervakning på vissa platser i kommunen i samråd med polisen samt införa kommunalt och privat finansierade väktare på “utsatta” platser. 

Sölvesborg

Vidare ska barn- och utbildningsförvaltningen aktivt motarbeta att barn i barnomsorgen bär slöja eller liknande plagg så länge det inte krockar med vad som gäller rättsligt. 

Samstyret vill också få utrett om det är möjligt att med nuvarande svensk och internationell lagstiftning införa en klädpolicy mot kvinnoförtryck. Syftet är “att motverka plagg som förknippas med religiösa eller kulturella förväntningar särskilt riktade mot kvinnor och som genom sin utformning riskerar att kunna utgöra en begränsning av kvinnors frihet och möjlighet att integrera i samhället”. 

Sänker egna ersättningen

Louise Erixon (SD), som leder arbetet i Samstyret, vill sänka sitt eget arvode som kommunstyrelsens ordförande med fem procent, vilket innebär en generell sänkning för kommunens politikerarvoden. 

Samtliga lärare i kommunen ska svara på en enkät om arbetsförhållanden och hur de påverkar den psykosociala arbetsmiljö och andra faktorer. Frågan om att utveckla musikskolan till en kulturskola ska utredas. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet