Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Naturums föreståndare Robert Ekholm är besviken över budgetsänkningen. Foto: SVT

Sänkt budget till Naturum Blekinge: ”Bedrövligt”

Publicerad

Nu står det klart att Naturum Blekinge i Ronneby får klara sig med mindre pengar i år.

– Jag tycker det är jättetrist, säger föreståndaren Robert Ekholm.

Det var förra veckan som Naturvårdsverket gav beskedet att mindre pengar fördelas till landets naturum, med hänvisning till regeringens sedan tidigare bantade miljöbudget.

– Resurserna till skötsel av skyddad värdefull natur är nu lägre än på många år och kommer att ge negativa effekter på biologisk mångfald och besökares naturupplevelser runt om i landet, säger Claes Svedlindh, som är chef för Naturvårdsverkets naturavdelning, i ett pressmeddelande.

Som BLT tidigare rapporterat anser sig Naturum Blekinge hårt drabbat av nedskärningarna.

– Det är bedrövligt. Jag har jobbat i 20 år med att bygga upp verksamheten och nu helt plötsligt måste vi skära kraftigt, säger föreståndaren Robert Ekholm.

För två år sedan finansierades Naturum Blekinge med 2,1 miljoner kronor från staten. Förra året sänktes beloppet till 1,9 miljoner kronor och i år till 1,3.

– Vi är inte klara ännu över hur vi ska få ekvationen att gå ihop. Men det kommer beröra hela verksamheten med mindre öppettider, färre skolbesök, färre föreläsningar och färre guidningar, säger Robert Ekholm.

I klippet: Möt Robert Ekholm som är besviken över den sänkta budgeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.