Foto: Svensk Bostadsutveckling AB

Sänkt hushöjd – efter proteststorm

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras ett nytt förslag för det omdiskuterade byggprojektet på Kilströms kaj. Bland annat har det höga huset sänkts med fyra meter.

Den planerade bostadssatsningen på Kilströms kaj mellan Ekholmen, Björkholmen och Saltö har diskuterats flitigt det senaste åren – och protesterna har varit starka. Och i dag förslag som ställs ut från i dag har flera ändringar gjorts jämfört med den ursprungliga tanken.

– Vi har lyssnat på de synpunkter som förts fram och gjort en del justeringar. Vi har försökt att vara tillmötesgående, säger stadsarkitekt Hans Juhlin.

Utformningen av kvarteret har ändrats och det högre huset har sänkts fyra meter och flyttats längre västerut. Det har också gjorts en miljökonsekvensbeskrivning som analyserar hur det nya kvarteret förhåller sig till Karlskronas stadsbild. Det finns nu också ett förslag på hur antalet parkeringsplatser i närområdet kan hållas på samma nivå.

– Dels ska vi se till att skapa fler parkeringsplatser på Ekholmens och Björkholmens gator, dels kommer det att finnas garage att hyra i det parkeringsdäck som byggs på platsen, säger Hans Juhlin.

Bakom det nya förslaget, som ska ge 50 nya lägenheter, står liksom tidigare kändisartiktekten Gert Wingårdh.

Granskningstiden av de nya förslaget pågår mellan den 8 juli och den 19 augusti 2016. De som har synpunkter på det nya förslaget har då möjlighet att lämna dem till kommunen.

– Går det enligt planen hoppas jag på byggstart under 2017, säger Hans Juhlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.