Foto: TT

Säpo: Karlskrona kan få ta emot IS-återvändare

Uppdaterad
Publicerad

Flera sydsvenska kommuner finns på en lista över 41 kommuner som Säpo bedömer kunna få ta emot IS-återvändare. En av dem ligger i Blekinge och två i nära anslutning.
– Vi har fått informationen från Säpo, säger Anders Kretz, senior rådgivare på Center mot våldsbejakande extremism, CVE.

Center för våldsbejakande extremism har bjudit in 41 kommuner till en ”kunskapsdag om barn och vuxna som återvänder från tidigare IS-kontrollerade områden”. Karlskrona, Växjö och Kristianstad finns med på listan och urvalet har enligt CVE gjorts av Säpo.

– Antingen handlar det om personer som finns på plats i Syrien och kan vara på väg hem, eller så har de redan kommit hem, säger Anders Kretz.

Enligt den inbjudan som SVT fått ta del av står frågor på agendan som:

• Vad säger folkrätten och internationella konventioner om Islamiska staten och de som tidigare stridit för dem?
• Hur kan kommuner förbereda sig för att ta emot återvändande barn och vuxna?
• Socialtjänsten och skolans roller och ansvar.

– Det är ett informationsmöte om gällande lagstiftning, säger Anders Kretz.

Kvinnor och barn instängda

Många svenskar som anslutit sig till terroristorganisationen är fängslade i Syrien efter att de givit upp för de kurdiska styrkorna. Där finns också många kvinnor och barn som hålls instängda i tältläger bakom stängsel.

SVT har besökt lägren och där träffat kvinnor och barn som kommer från flera platser i Sverige. I lägren fanns kvinnor och barn från både Malmö och Lund. Flera av barnen är svårt undernärda och sjuka.

Kurderna vill gärna att de svenska kvinnorna och barnen skickas tillbaka till Sverige, men de vill ha garantier för att svenska staten tar emot personerna. Än så länge har inga sådana garantier getts från den svenska regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer