Eduardo Morales är huvudskyddsombud vid Bergkvarabuss. Foto: SVT/Jennifer Alm

Blekinges bussar spärras av – efter chaufförens larm

Uppdaterad
Publicerad

Blekinges bussar kommer nu att spärras av fram till föraren för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. Detta efter huvudskyddsombudet Eduardo Morales larm om otrygg arbetsmiljö och rädsla att smittas av viruset.

Sedan i mars har framdörrarna på bussarna varit stängda men resenärer har fortfarande kunnat gå fram till chaufförerna och betala – något som gjort att busschaufförerna känner otrygga och rädda för att bli smittade av viruset.

Huvudskyddsombudet Eduardo Morales gjorde därför en anmälan till Arbetsmiljöverket och nu har bussbolaget Bergkvarabuss beslutat att spärra av fram till busschauffören.

– Från och med torsdag kommer det vara avstängd vid föraren så man inte kan gå fram och betala, säger Mats Knutsson, trafikchef på Bergkvarabuss.

Införs fler kontroller

För att kontrollera att resenärer ändå köper biljetter kommer Bergkvarabuss tillsammans med Blekingetrafiken öka kontrollerna med hjälp av ett vaktbolag.

– Det kommer bli någon typ av vaktbolag som kommer kolla mer frekvent om man har biljetter. Vi kommer gemensamt gå ut med Blekingetrafiken om vad som nu gäller, säger Mats Knutsson.

Skyddsombudet Eduardo Morales är glad att säkerheten nu skärps.

– Jag är jättenöjd med beslutet och jag tycker andra län borde ta efter med. Det är jätteviktigt med säkerheten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.