Satsning blev nedskärning

Uppdaterad
Publicerad

Trots nyligen lovad satsning på ökad marin närvaro blir det tvärtom.
Försvarets båtar som bevakar Östersjön minskas från sex stycken till två.

Idag har försvaret alltså sex bevakningsbåtar som utgår från Karlskrona och Berga, men 2015 kommer de att ersättas av två vedettbåtar som är mindre örlogsfartyg.

Det skulle gå att få fram fler vedettbåtar genom att bygga om korvetterna Göteborg och Kalmar. Dessa togs i bruk 1991-1992 men ligger sedan 2004 i malpåse i Karlskrona.

– Det är klart att vi skulle ha nytta av dem. Men ekonomin är begränsad så man måste rätta matsäcken efter plånboken, säger brigadgeneral Ola Truedsson, till Svenska Dagbladet.

Vid marinbasen i Karlskrona är det bevakningsbåtarna Dristig, Trygg och Modig som ska avrustas. I stället ska två gamla ombyggda korvetter vara landets främsta försvarslinje mot kränkningar till sjöss. Men lösningen går tvärt emot försvarspolitikernas löfte om en ökad närvaro i Östersjön.

– Öka närvaron till sjöss kan vi inte säga att vi kan göra när vi minskar antalet skrov. Däremot ökar förmågan att vara ute längre tid och i sämre väder med de större båtarna, säger Magnus Jönsson, flottiljchef vid tredje sjöstridsflottiljen till SVT Blekingenytt.

Men verkligheten är den att marinbasen redan i dag inte kan bemanna de tre bevakningsbåtarna de har. Samtidigt som politikerna lovar mer närvaro i Östersjön jobbar försvarsmakten efter det senaste försvarsbeslutet. Och det säger att personalkostnaderna måste minska.

– Om vi hade lite drygt 80 personer till så hade vi kunnat köra betydligt mer till sjöss än vad vi gör i dag, med dubbla besättningar. Det är en kluven situation att sitta i just nu. Men för att kunna ta till sig försvarsberedningens tankar måste vi vänta till nästa försvarsbeslut, säger Magnus Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer