Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Blekinge startar tre utbildningar med plats för 80 personer. Se mer i videon. Foto: Johan Nilsson/TT

Satsningen: Nya yrkesutbildningar till Blekinge

Publicerad

En ny form av yrkesutbildning på gymnasienivå för vuxna kommer till Blekinge i höst med kurser i laboratorieteknik, trädgård, industri och marinteknik.

För att möta företagens kompetensbehov har regeringen tagit initiativ till en pilotverksamhet – nationell yrkesutbildning.

Det är en ny form av yrkesutbildning på gymnasienivå för vuxna som startar i höst, bland annat i Blekinge.

– I Sverige har vi i dag en brist på gymnasialt yrkesutbildad arbetskraft inom flera olika områden vilket gör att många arbetsgivare har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande.

Stort behov inom industri och marin teknik

– I Karlskrona kommun och Blekinge är det ett stort behov av kompetens inom industri och marin teknik, säger Maria Andersson som är chef på arbetsmarknadsförvaltningen i Karlskrona.

I Sverige totalt rör det sig om totalt 38 nya utbildningar med sammanlagt 840 platser. I Blekinge startar tre utbildningar med plats för 80 personer.

Tre nya utbildningar i Blekinge

Industri och marin teknik

Ort: Olofström/Karlskrona. Antal platser: 15.

Laboratorietekniker

Ort: Karlskrona. Antal platser: 35.

Trädgårdsarbetare, inriktning växthus- och frilandsodling

Ort: Karlskrona. Antal platser: 30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.