Foto: SVT

SD hotar fälla nya femklövern

Uppdaterad
Publicerad

Den nya femklöverns tankar på att styra Sölvesborg i minoritet ser redan nu ut att grusas. Sverigedemokraterna hotar med att lägga ner sina röster – vilket bäddar för det rödgröna blocket.

I går gick den nybildade femklövern ut med att de vill styra Sölvesborg i minoritet. De skulle då behöva antingen Socialdemokraternas eller Sverigedemokraternas stöd i enskilda frågor för att kunna driva igenom sin politik. Något SD säger helt nej till, något Sydöstran var först med att berätta.

– Vi har redan sagt nej till att bli ett stödparti. Vi vill vara med och styra kommunen, säger Louise Erixon (SD) till SVT Nyheter Blekinge.

Får inte SD större inflytande så tänker partiet gå i opposition. När budgeten ska röstas fram hotar SD lägga ner sina röster om den egna budgeten faller. Det betyder med stor säkerhet att det rödgröna blocket skulle få igenom sin budget i kraft av fler mandat.

– Det har vi varit tydliga med så femklöverns utspel känns som en tankevurpa, säger Louise Erixon (SD).

Trots att den nya femklövern presenterades så sent som i går så har Louise Erixon inte skrotat sina planer på att kunna samstyra Sölvesborg.

– Jag har fortfarande starka förhoppningar på att SD, M och något parti till ska styra den här staden, säger Louise Erixon.

S tror på brett styre

Inte heller Johanna Beijer (S) ser femklöverns utspel som ett hot.

– Vi har pågående samtal med flera partier, säger Johanna Beijer.

Hennes förhoppning är att Socialdemokraterna ska fortsätta styra Sölvesborg. Men i en blocköverskridande koalition.

– Vi siktar på att ta hem det här. Man ska inte vara rädd för breda lösningar.

I den femklöver som gör anspråk på makten i Sölvesborg ingår förutom de fyra borgerliga partierna också det lokala SoL-partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.