SD-ledaren överklagar röstningskaoset i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

När Karlshamns kommunfullmäktige röstade om mandatfördelningen så förlorade SD ett mandat till Vänsterpartiet. Nu överklagar Sverigedemokraternas gruppledare Björn Tenland Nurhadi och vill pröva om mandatfördelningen i kommunstyrelsen gick rätt till.

Den 19 november samlades kommunfullmäktige i Karlshamn för att välja ledamöter i kommunstyrelsen. SD begärde att ledamöterna skulle väljas genom ett proportionerligt val genom en sluten omröstning.

– Vi blev besvikna över att S och M samarbetar och har tagit bort våra arvoden helt och hållet. Då diskuterar gruppen hur vi ska markera mot det här, och såg möjligheten att ta ett mandat från S i kommunstyrelsen, sa Björn T Nurhadi (SD), då till SVT Nyheter Blekinge.

Karlshamn

Tappade istället

Men då en del av röstsedlarna hade särskrivna eller felstavade namn så räknades inte rösterna ihop. På grund av det så tappade SD ett mandat och Vänsterpartiet vann ett mandat.

Nu har SD:s gruppledare Björn T Nurhadi överklagat ärendet till Förvaltningsrätten i Växjö och begär att det hela laglighetsprövas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet