SD-ledningen intar under lördagen Karön i Ronnebys skärgård.

SD festar på moderatpolitikerns restaurang

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Blekinge har bjudit ned partiledningen på julbord i morgon, lördag.
Festplats blir moderatpolitikern Nicklas Platows restaurang på Karön i Ronneby.

Ett 60-tal Sverigedemokrater samlas i morgon, lördag, på restaurangen i Ronneby skärgård.

Förutom den lokala ledningen väntas partiledare Jimmie Åkesson, partisekreterare Björn Söder och riksdagsmannen Richard Jomshof delta i festigheterna och under fredagen genomsöktes området av Säpo.

Restaurangen drivs av Nicklas Platow, ordförande för Karlskronamoderaterna, tillika första vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Ser inga bekymmer

Han ser inga bekymmer med att öppna stället åt Sverigedemokraterna, trots de tidigare nationella direktiven från Moderaternas partiledning om att inte ha samröre med partiet i politiska frågor.

– Att som företagare tacka nej till kunder som vill boka julbord, det förstår jag inte att folk kan uppfatta som konstigt över huvud taget, för det innebär i praktiken att då kan man ju inte vara företagare och bedriva en verksamhet. Jag skiljer på sak och person. Jag kan umgås med sverigedemokrater på samma sätt som med vänsterpartister eller socialdemokrater, men däremot tycker jag verkligen inte om deras politik, säger Nicklas Platow.

Han får stöd av partivännen Jan Lennartsson, ordförande i kulturnämnden.

– Så vitt jag vet har vi mötesfrihet i Sverige, vi är väl ingen diktatur. Jag ser inte på vilket sätt det skulle vara fel att hyra ut en lokal till företrädare för demokratiskt parti.

Inte heller kommunalrådet Camilla Brunsberg (M) ser något konstigt med arrangemanget.

– Som företagare har man inte råd att tacka nej till kunder, så jag har inga kommentarer kring det.

Tveksamma

Landstingspolitikern Christel Hammar-Malmgren (M) är tveksam till uppgörelsen.

– Rent spontant tänker jag ”nej men gud”, men samtidigt hoppas jag att han har gjort ett noga övervägande. Är man förtroendevald så är man det i alla lägen och det man gör som person stänker alltid över på partiet, säger Christel Hammar-Malmgren.

Elina Gustafsson, (S), vice ordförande i Karlskrona arbetarekommun, köper inte förklaringen.

– Förtroende vald är det dygnet runt, sju dagar i veckan. Det går inte att hänvisa till att han gör detta som företagare. Att hyra ut till Sverigedemokraterna är att göra partiet rumsrent och det skulle aldrig jag vara beredd att medverka till.

Hon hänvisar till inneklubben Donners Brunn på Gotland som stängde restaurangen när det var Sverigedemokraternas dag i Almedalen.

– Det är att som företagare ta aktiv ställning, säger Elina Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer