SD överklagar planerad minaret

Publicerad

Sverigedemokraterna vill överklaga det planerade minaretbygget i Karlskrona – och tycker att politikerna ska avgöra frågan. När moskéfrågan senast diskuterades i nämnden röstade partiet dock ja till Islamiska kulturföreningens önskemål.

Föreningen fick i höstas klartecken att komplettera den befintliga moskébyggnaden med en minaret, ritad av arkitekten Gunilla Fagerström. Beslutet togs på tjänstemannanivå och utan att politikerna i miljö- och byggnadsnämnden fick möjlighet att diskutera frågan. Och det är den formella hanteringen som nu gör att Sverigedemokraterna tänker överklaga bygglovet Förvaltningsrätten.

– Vi tycker att det ska gå rätt till. En så här viktig fråga ska inte avgöras av en enskild tjänsteman, säger gruppledaren Christopher Larsson (SD).

Frågan om Karlskronamoskéens utveckling har tidigare diskuterats i nämnden.

Sommaren 2008 tog politikerna beslut om att låta den islamiska kulturföreningen ta över den tidigare gymnastiksalen i Kungsmarken.

Den gången röstade Sverigedemokraterna ledamot ja – något som väckte stor uppståndelse, inte minst internt i partiet.

– Det var ett misstag av en ersättare som inte riktigt var vaken vid det sammanträdet, säger Christopher Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer