Foto: SVT/TT

SD-politiker spred ryskvänlig propaganda – avsäger sig politiska uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

På sina sociala medier skrev Willy Salomonsson (SD), som sitter i kommunfullmäktige i Olofström, att sanktioner borde införas mot Ukrainas president och spred ryskvänlig propaganda – något som kritiserats av partiet.

Nu avsäger han sig samtliga politiska uppdrag, rapporterar BLT.

På sitt Twitterkonto har Olofströmspolitikern bland annat skrivit att han vill se sanktioner mot Ukrainas president Zelenskyj, då han ”hänsynslöst offrar sitt eget folk”. Något som uppmärksammades av tidningen Expo.

Han har även spridit vad Expo beskriver som ryskvänlig propaganda, samt skuldlagt presidenten, Nato och USA för det pågående kriget i Ukraina.

Efter att hans inlägg uppmärksammats har Salomonsson varit självkritisk och sagt att han framåt ska vara mer försiktig med sitt twittrande och vilka källor han använder sig av.

Lämnar samtliga uppdrag

Meddelandena har även kritiserats av Sverigedemokraternas distriktsordförande och partiets gruppledare i Olofström. Och nu väljer Salomonsson alltså att lämna samtliga uppdrag för partiet.

”Jag har haft ett allvarligt samtal med Willy och han förstår att detta är ohållbart. Han har tänkt igenom situationen och förstår hur illa detta kan tolkas och meddelade därav att han kommer avsäga sig samtliga uppdrag för SD”, skriver partiets gruppledare i Olofström, Max Nielsen, till SVT Nyheter Blekinge.

Nielsen skriver också att han och Sverigedemokraterna i Olofström står bakom Ukraina i kriget mot Ryssland.

”Efter att ha fått till mig än mer information om uttalanden på Twitter och Facebook så vill jag understryka i det starkaste att jag och SD-Olofström står 100% bakom Ukraina i deras kamp för sitt land mot Ryssland och tar starkt avstånd från de tweets som det här handlar om.”

SVT söker Willy Salomonsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.