Ur SD:s revisionrapport

SD-politiker polisutreds för fusk

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare i Blekinge utreder om en Sverigedemokratisk politiker i länet gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter i en lokal kommunförening. En förundersökning om misstänkt trolöshet mot huvudman har inletts.

Anmälan lämnades in i mars och utgår från slutsatserna i en intern revisionsrapport. I revisorernas skrivelse listas flera exempel på hur den polisanmälde politikern struntat i gällande bokföringsregler, dubbelutbetalningar som ska ha gjorts och resor utan att styrelsen informerats. Revisorernas slutsats blev att inte bevilja ansvarsfrihet, men rapporten gjordes om och årsmötet godkände senare bokföringen. Nu utreds ändå misstankarna om SD-politikerns ekonomiska förehavanden av åklagare.

– Jag har beslutat att inleda en förundersökning och gett polisen direktiv för att komma vidare i utredningen, säger kammaråklagare Jon Bartholdsson, som menar att det fanns flera konkreta uppgifter i den anmälan som lämnats in.

– Det är substans i den.

Vilka direktiv har du gett polisen?

– Det vill jag inte kommentera.

SD-politikern själv säger sig inte känna till att det inletts en förundersökning om misstänkt trolöshet mot huvudman. Han säger sig vara överraskad över att den kasserade revisionsrapporten lett till en polisanmälan.

– Det är ingenting som jag hört talas om. Jag har inte hört ett knyst från polisen. Min känsla är att någon vill komma åt mig inför helgens årsmöte, säger politikern.

Hur har du skött föreningens ekonomi?

– Det finns ingenting att klaga på där. Det är styrelsen som tar besluten – inte en enskild medlem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.