Angelika Bengtsson från Malmö är Blekinges riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Foto: Nataly Fatouhiy Wright

SD:s riksdagsledamot vill lyfta kulturen – men i länet vill partiet spara

Uppdaterad
Publicerad

Angelika Bengtsson från Malmö är Blekinges riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Som klassiskt utbildad dansare vill hon gärna lyfta kulturen – men på länsnivå vill hennes parti spara.

– Jag vill att kulturen ska genomsyra hela samhället. Idag satsar vi mycket på kultur för unga, men jag tycker att vi borde satsa mer på kultur för äldre, till exempel på äldreboende, säger hon.

Den 28-åriga riksdagsledamoten är utbildad i klassisk dans vid Kungliga Svenska balettskolan och har under den senaste mandatperioden suttit i riksdagens kulturutskott.

Kritik för landstingsbudget

Sverigedemokraterna använder namn från sin rikslista på de 60 första kandidaterna. Det gör att Malmöbon Angelika Bengtsson väljs in för Blekinge – trots att hennes närmsta koppling är att hon har släktingar i Karlskrona.

I veckan fick hon kritik av landstingsrådet Kalle Sandström (S) för att hennes parti vill skära i kulturbudgeten i Blekinge, medan hon själv säger att hon vill lyfta frågor kopplade till kultur.

”Något stämmer inte,” skrev han på Twitter i måndags efter att ha lyssnat på en radiointervju med henne.

I sin landstingsbudget för 2018 vill Sverigedemokraterna i Blekinge spara 28 miljoner kronor inom kulturverksamheten genom effektiviseringar.

”För att kunna frigöra mer resurser till främst sjukvårdens utmaningar väljer vi att på ett ansvarsfullt sätt rationalisera bland verksamheterna inom kulturen,” skriver partiet bland annat.

Ser ingen motsättning

Angelika Bengtsson menar att det inte finns något motsättning mellan de båda ståndpunkterna.

– Man ska komma ihåg att vi beslutar olika saker på nationell nivå och i landstingen. Jag är lagstiftare, det är man inte i landstingen. Det är svårt för mig att avgöra vad man ska spara på, för det är så olika från landsting till landsting, säger hon.

Som riksdagspolitiker tycker hon det är särskilt viktigt att lyfta fram det svenska kulturarvet.

– Vi måste våga prata om vad svensk kultur är. Man ska kunna lära känna vår svenska historia och kultur, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.