Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sverigedemokraternas kommunalråd Louise Erixon berätta mer om Samstyret. Foto: Johan Nilsson/TT

Framgångar för Samstyret i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra valet kom Sverigedemokraterna för första gången till makten i en handfull kommuner i södra Sverige.

Resultatet har varit skiftande.

Framgång i Sölvesborg och kaos i grannkommunen Bromölla.

Sverigedemokraterna fick 29 procent av rösterna i Sölvesborg och skapade ett majoritetsstyre tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala SoL-partiet. Koalitionen kallar sig för ”Samstyret”.

– Vi för en mer näringslivsvänlig politik, vi har inrättat ordningsvakter, patrullerande väktare, kameraövervakning och belysning på otrygga platser, säger Sverigedemokraternas kommunalråd Louise Erixon.

Högt tonläge

Den främsta företrädaren för Moderaterna byttes ut efter en lokal skandal, och i riksmedierna har tonläget många gånger varit högt om utvecklingen i Sölvesborg. Det har handlat om flaggpolicyn som förhindrar att regnbågsflaggan hissas på kommunhuset, om de antagna kriterierna för konstinköp (tidlös och klassisk konst ska prioriteras framför utmanande samtidskonst) och om den stramare flyktingpolitiken som planeras.

Men i den lokala debatten har det handlat mycket om välfärden, ska den utföras i privat eller i kommunal regi. 

– Det är en klassisk högerpolitik med inslag av SD-politik som förs här, säger Johanna Beijer, Socialdemokraternas oppositionsråd i Sölvesborg. 

Ökat stöd för SD

Kommunen har god ekonomi och enligt en Sifo-undersökning från i våras, innan pandemin slog till, hade Sverigedemokraterna stärkt sitt stöd bland väljarna i Sölvesborg. 

Den stora stridsfrågan just nu handlar om ett privat vårdföretag som är på väg att etablera sig. Kommunen har sålt mark alldeles intill vattnet där det ska byggas flera olika boenden för äldre personer. Oppositionen menar att marken sålts till underpris och har överklagat beslutet. 

– När man nu försöker släppa in privata aktörer, vad finns då kvar av den kommunala verksamheten? Inte mycket tror vi, säger Johanna Beijer (S).

Men kommunledningen talar i stället om nya arbetstillfällen och nya vårdplatser. 

– Det är ett företag som investerar mer än 300 miljoner kronor i kommunen och det är 130 arbetstillfällen. De kommet att hjälpa kommunen att klara omsorgsbehovet och då måste man ha en flexibel syn och inte vara så byråkratisk, säger Louise Erixon, (SD).

Sölvesborg  

Hörby

Svalöv 

Staffanstorp 

Bjuv

Bromölla (styrde fram till hösten 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer