Christopher Larsson (SD), gruppledare i Karlskrona, frias för hets mot folkgrupp. Foto: SVT

SD-toppen om domen: ”Känner mig lättad”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas Karlskronaordförande Christopher Larsson frias av Blekinge tingsrätt. Enligt rätten ryms den polisanmälda texten om böneutrop inom ramen för yttrandefriheten.

– Jag är glad och lättad, säger han.

Larsson stod åtalad för hets mot folkgrupp sedan han – på en partisida i sociala medier – uttryckt missnöje med att en minaret i Karlskrona skulle tas i bruk.

Texten polisanmäldes av riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S).

SD-ledaren har aldrig förnekat att det var han som formulerade budskapet, men han har hela tiden nekat till brott.

– Dagens besked innebär en lättnad för mig. Det har varit en påfrestande tid, säger Christopher Larsson.

Oenig rätt

I dag blev Christopher Larsson alltså friad av tingsrätten, som menar att SD-ledaren inte ”klart överskridit” gränsen för en saklig diskussion. Texten ska bedömas utifrån att den publicerades på en politisk sida och därmed var ett inlägg i en aktuell debatt, menar rätten som också skriver att debattinlägget i det aktuella exemplet uttryckt missaktning mot muslimer. 

Tingsrätten var oenig då en nämndeman var skiljaktig.

”Måste skärpa lagstiftningen”

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S), som var den som polisanmälde Christopher Larsson för inlägget i slutet av 2017, är i dag mycket besviken över att tingsrätten valde att fria SD-toppen.

– Den friande domen är problematisk. Den visar tydligt att vi måste skärpa lagstiftningen när det gäller hets mot folkgrupp. Lagstiftningen och praxis har inte hunnit med verkligheten, säger Magnus Manhammar i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.