SD-toppen om rättegången: ”Skönt att det är över”

Uppdaterad
Publicerad

En åklagare har bytts ut på vägen och bara nämndemän från västra Blekinge får ta plats i domstolen. Så är förutsättningarna när SD-ledaren Christoper Larsson i dag ställs inför rätta misstänkt för hets mot folkgrupp.

Det var en, enligt egen utsago, ”nervös” gruppledare som i dag på morgonen anlände till Blekinge tingsrätt tillsammans med sin advokat Tommy Nilsson.

Ett 15-tal åhörare och journalister är på plats i rätten i dag.

– Jag kände ett obehag av att sitta i rätten i dag. Jag var nervös. Det jag skrev var aldrig avsett att kränka muslimer utan handlade bara om extremister inom islam. Nu känns det skönt att det är över.

Läste delar av texten

Turerna inför förhandlingen har bland annat handlat om att åklagare Lena-Marie Bergström, som först väckte åtal, och det faktum att hon på sociala medier delat en SD-kritisk film.

Bergström ersattes av kollegan Marie Lindström som är den som nu ska försöka få Larsson fälld för den aktuella texten om böneutrup, som han lät publicera på en lokal partisida.

Hon inledde dagens förhandling genom att läsa upp delar av texten och pekade ut de stycken som hon menar visar missaktning.

Därefter frågade hon Larsson om han inte hade kunnat uttrycka sig annorlunda.

– Jo, så att det inte hade gått att misstolka. Syftet var aldrig att kränka muslimer som grupp, svarade SD-politikern.

Marie Lindström yrkar på villkorlig dom och 60 dagsböter, eftersom inlägget enligt henne fått spridning på sidan och uppfyller kriterierna för hets mot folkgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.