Foto: TT

Vill polisanmäla ensamkommande – för bidragsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Karlskrona vill att kommunen ska polisanmäla ensamkommande flyktingar som fått sin ålder uppskriven.
– Ett sorgligt förslag, säger kommunalrådet Patrik Hansson (S).

Förslaget förs fram i en motion.

– I dag polisanmäler kommunen personer som försökt tillskansa sig försörjningsstöd på falska grunden. Samma sak måste gälla ensamkommande som ljugit om sin ålder och som sedan fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket, säger Göran Eklund(SD), ledamot i socialnämnden.

Enligt honom är det fem personer i kommunen som i september fått sin ålder uppskriven och som hävdat att de är under 18 år.

– Ensamkommande som uppgett fel ålder för att framstå som yngre har inneburit stora extra kostnader för kommunen, menar Göran Eklund (SD).

Hur mycket pengar handlar det om?

– Jag har inga siffror, men det är stora skillander. Den som är över 18 år får ett lägre försörjningsstöd och den som är under 18 får gratis skolgång och tilldelas en god man.

S: ”Sorgligt och bedrövligt”

Sverigedemokraterna motionerar nu till fullmäktige om att ensamkommande som uppgett fel ålder ska polisanmälas. Idén väcktes efter ett beslut i Mariestads kommun där Moderaterna och Centerpartiet fattat ett sådan beslut.

Kommunalrådet Patrik Hansson (S) är bestört över SD-motionen.

– Det är sorgligt och bedrövligt. Sverigedemokraternas medmänsklighet ryms inte ens under en tumnagel. För de flesta är det lätt att förstå att man kanske ljuger om sin ålder när man flyr för sitt liv, säger han.

Moderaterna har inte läst motionen

Oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) har inte läst SD-motionen.

– Jag måste läsa den först och ta reda på mer om beslutet som tagits i Mariestad innan jag uttalar mig.

Björn Gustavsson, gruppledare för Miljöpartiet, säger att hans partigrupp inte diskuterat frågan ännu.

– Men personligen och spontant känns förslaget oanständigt. Ska vi slå på de som har det värst?

SVT Nyheter Blekinge har sökt gruppledare för övriga partier, men utan att lyckas nå dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer