Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kim Demåne har målat en solros över en hel husgavel i Olofström. Se mer av målningen i klippet ovan. Foto: William Juhlin/SVT

Demånes solros ska ge liv till husvägg i Olofström

Publicerad

Konstnären Kim Demåne har gjort en väggmålning i Olofström. Konstverket breder ut sig över en hel husgavel och föreställer en solros – men inte en helt vanlig sådan.

Idén som nu resulterat i en stor väggmålning startade för nästan två år sedan då konstnären Kim Demåne fick ett mejl av föreningen Konsthändigt – som har sina lokaler i byggnaden där konstverket nu är målat.

– De frågade om jag ville göra en väggmålning i deras kvarter Solrosen och gärna med något inslag av solros i målningen. Då blev jag först tveksam. Men jag sa ändå att jag skulle tänka på det eftersom solrosor är fina, säger Kim Demåne. 

Bin gav inspiration

Kim blev därefter inspirerad av hur bin samlar nektar från solrosen och såg likheter mellan dem och oss människor.

– Jag blandade de två intrycken av det flitiga biet och den flitiga människan. Därför har jag i stället för nektar byggt in en stad i mitten av solrosen.

Se Kim Demåne berätta om sitt konstverk i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.