Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Eliasson är en av arkeologerna som grävde ut Skandinaviens äldsta kvarn. Foto: SVT

Se unika kvarnfyndet från Sölvesborg: ”Sensationellt”

Publicerad

Nu visar analyssvaren från utgrävningarna i Sölvesborg att det rör sig om Skandinaviens äldsta vattenkvarn. Några av fynden visas i Karlskrona.

– Det är sensationellt, säger arkeologen Eva Eliasson.

Det var 2021 som utgrävningen gjordes. Nu har alltså en åldersbestämning gjorts utifrån analyser av prover från fyndplatsen. Och det handlar om en så kallad skvaltkvarn från 1070 – den äldsta kvarnen i Skandinavien.

– Under medeltiden var det vanligt att byarna hade en egen kvarn, så vi tror att det låg en by på platsen, säger Eva Eliasson.

Hon var en av arkeologerna som gjorde utgrävningen. Hon berättar att de flesta föremål lades tillbaka på platsen när utgrävningen avslutades och schakten grävdes igen.

Men några föremål av trä från fyndplatsen sparades ovan jord. På Blekinge museums föremålsmagasin i Karlskrona går det att se en 1000 år gammal skakel, det vill säga en stång som använts mellan häst och vagn.

Klicka på videon för att möta arkeologen Eva Eliasson och se föremål från Skandinaviens äldsta kvarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.