Foto: SVT

Sensationellt färgfynd på Gribshunden

Uppdaterad
Publicerad

Danska experter har hittat världsunika pigmentrester på Gribshunden, som sjönk utanför Ronneby 1495. Detta innebär att figuren varit målad – för första gången på ett medeltida krigsskepp i världen.

Det är en både sensationell och spektakulär upptäckt dom de danska experterna gjort vid den fördjupade studien av skeppsvraket Gribshunden. Forskarna har nämligen hittat färgrester på stävfiguren – något som aldrig tidigare påträffats på ett medeltids krigsskepp, enligt Blekinge museum.

Enligt Blekinge museum var de samtida skeppen sparsamt bemålade och mestadels tjärade. Teorin har varit att de målade partierna inskränkt sig till just kastellen och skulpturerna. Men detta har inte kunnat beläggas arkeologiskt – förrän nu.

– Bemålningen är en viktig pusselbit för förståelsen för det unika skeppet och dess funktion, liksom för kunskapen om hur skepp från Columbus tid verkligen såg ut. Gribshunden är det bäst bevarade 1400-talsskeppet i världen, säger Siiri Irskog på Blekinge museum i Karlskrona, som beställt analysen och som förvaltar fynden från skeppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.