Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett skogsområde utanför Växjö poserade de båda sölvesborgarna med det vapen polisen menar senare skulle användas i skjutningen i Sundsvall. Fram till gripandet chattade 17-åringen med den misstänkta anstiftaren. Bilden är ett montage. Foto: Polisen och SVT

Blekingebor greps när de väntade på vapenleverans – här är polisens chattbevis

Uppdaterad
Publicerad

Två unga blekingebor åkte tillsammans med tre andra från Växjö till Sundsvall – enligt polisen för att utföra ett mord i en pågående gängkonflikt. Själva påstår de att de skulle umgås med vänner och åka skidor.

På måndag inleds den omfattande rättegången efter Sundsvallstillslagen i januari.

Torsdagen den 26 januari slår polisens insatsstyrka i Sundsvall till på flera platser. Utanför en lägenhet grips en 23-årig växjöbo och en 17-årig sölvesborgare – den senare med tejpade fot- och handleder.

Hundra meter bort grips en 20-åring från Sölvesborg bakom ratten på den bil polisen misstänker ska användas vid skjutningen. Ytterligare en bit därifrån stoppas en taxi, där en kvinna med automatvapen och pistol grips.

Hör åklagaren om hur sölvesborgarna rekryterades i klippet ovan.

Chattade fram till gripandet

I den telefon 17-åringen har på sig när han grips går de sista chattmeddelandena att utläsa, med vad polisen menar är den misstänkte anstiftaren.

18:07 – Anstiftaren: ”Bror guzzen med tabbarna är där 18:13. Porten bokom lägenheten. Hon kommer med en taxi.”

18:14 – 17-åringen: ”var är guzzen?”

18:22 – Anstiftaren: ”när du går ut från dörren höger derikt gå uppför trappan. där framför dig. hon ska vara där nu.”

Sedan dröjer det fem minuter innan anstiftaren skriver igen för att fråga vad som hänt. Då har 17-åringen och de övriga inblandade gripits. Telefonen har han i fickan, men i förhör hävdar han att det inte är han som skrivit eller tagit emot meddelandena.

”Skulle åka skidor”

På frågan varför han hade tejpat fot- och handlederna ger han följande förklaring:

– Jag och kusinen skulle åka skidor. Då tejpade jag benen och armarna så att inte snön skulle komma in i kläderna, säger han.

Polisen menar dock att tejpen satts dit för att undvika krutstänk och DNA-avlämning vid den planerade skjutningen, något som även en av de totalt fyra misstänkta skyttarna säger i förhör.

Skulle få kvarts miljon

Enligt en av de misstänkta hade de fyra skyttarna utlovats 250 000 kronor för att utföra mordet.

– En tes är att man gör uppdragen mot betalning, säger Karin Everitt, vice chefsåklagare i Sundsvall.

Samtliga inblandade nekar till brott. Under måndagen inleds den omfattande rättegången i säkerhetssalen på Attunda tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.