SJ tar över Öresundstågen

Uppdaterad
Publicerad

SJ har fått uppdraget att köra och underhålla Öresundstågen från december 2020 och åtta år framåt.

De regionala trafikhuvudmännen som i dag äger Öresundstågen meddelade idag att SJ får uppdraget att köra och underhålla Öresundstågen. Det nya avtalet träder i kraft i december 2020 och sträcker sig åtta år framåt.

– Att vi fått förtroende att driva och utveckla Öresundståg är fantastiskt. Vår målsättning är att bedriva en kollektivtrafik som får ökad attraktionskraft och bidrar till tillväxt och ökad livskvalitet i Södra Sverige, säger Crister Fritzson, vd SJ AB i ett pressmeddelande.

SJ får helhetsansvar

Öresundstågen trafikerar Köpenhamn och Helsingör från Göteborg, Kalmar och Karlskrona via Malmö. Tågsystemet knyter ihop Södra Sverige med Köpenhamn och Helsingör och består av tre olika linjer. I trafikområdet bor cirka 5 miljoner invånare.

Att SJ nu fått uppdraget att köra och underhålla Öresundstågen innebär ett helhetsansvar för trafikplanering, drift, personal, underhåll och tågtrafik. Avtalsperioden är åtta år, från december 2020 till december 2028.

Region Blekinge är nöjda

Bakom Öresundstågen står länstrafikbolagen Blekingetrafiken, Hallandstrafiken, Länstrafiken Kronoberg, Kalmar länstrafik, Skånetrafiken, Västtrafik och danska Trafik- och Byggestyrelsen.

– I det nya trafikavtalet har vi ställt högre krav på såväl kvalitén i tågtrafiken som ersättningstrafiken. SJ AB får ett helhetsåtagande för trafik och underhåll och därmed finns det bättre förutsättningar än tidigare att bedriva en attraktiv tågtrafik, säger Peter Christensen (L) ordförande, kollektivtrafiknämnden, Region Blekinge i pressmeddelandet.

Idag körs tågen av DSB och Transdev.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.