Självklart att ta tredje dosen: ”Kan man, ska man”

Uppdaterad
Publicerad

Färre Blekingebor vaccinerar sig mot covid-19 efter att restriktionerna hävts. Men en som valt att ta sin tredje spruta är Mattias Timmerstål från Fågelmara.

– Sjukdomen försvinner inte bara för att restriktionerna släpps, säger han. 

Sedan den 9 februari, då de allra flesta coronarestriktionerna hävdes, har Region Blekinge märkt en avtagande vaccinvilja – något som befaras kunna leda till en ökad smittspridning. 

Totalt handlar det om cirka 43 000 personer som tagit dos två, men ännu inte tagit dos tre.

Nationellt sett ligger Blekinge dock bra till gällande hur många procent av invånarna som tagit dos tre. Länet placerar sig på en tredjeplats med cirka 68 procent. Rikssnittet låg i februari på 57,7 procent.

”Kan man, ska man”

När SVT besöker Jämjö vårdcentral under tisdagen är långtifrån alla vaccintider bokade, men en som är på plats för att vaccinera sig är Mattias Timmerstål.

– Kan man vaccinera sig ska man göra det, tycker jag. Både för andras skull, men också för att inte bli allvarligt sjuk själv, säger han.

Hör mer i klippet ovan. 

Nedgången gällande genomförda vaccinationer (totalt dos 1, 2 och 3)

Vecka 3: 8500

Vecka 4: 7500

Vecka 5: 5500

Vecka 6: 4300 (Veckan då restriktionerna togs bort)

Vecka 7: 2800

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.